In drum spre Tokyo

Hmm, 5 zile libere suna tentant! Verific loadurile spre Japonia si ce posibilitati de zbor am din Emirate. Iese Narita Int’l Airport, locul unde urma sa petrec o noapte si sa pornesc a doua zi spre Tokyo.

Ca de obicei, am cumparat biletul de avion pe loc si o noapte de cazare. Restul, pe parcurs, viata e prea scurta sa iti faci planuri, asa ca go with the flow.

Am primit instructiunile inca de la rezervarea camerei, cum arata si unde e parcata masina care ma astepta la aeroport. O precizie extraordinara care era de asteptat, oarecum, doar vorbim despre Japonia.

Indata ce urc in masina, Hiro e sunat de sotie. Ea vorbeste fluent limba engleza, imi ureaza bun venit si imi explica pe un ton cald si calm ca urmeaza sa facem un traseu de aproximativ 30 de minute pana acasa. Politicos, isi cere scuze pentru engleza stalcita a sotului si inainte de a inchide telefonul ma intreaba daca prefer un ceai verde sau negru.

Am ales sa stau intr-un loc departe de agitatie pentru intaia noapte. Trebuia sa ma odihnesc dupa un maraton de zboruri, doar ce facusem sectorul Abu Dhabi-Bangkok-Abu Dhabi-Narita intr-un interval de 48 de ore. Cazarea e la “hotelul” acestei familii minunate. El, japonez 100%, nascut la marginea Oceanului Pacific si ea, rusoaica cu origini 50% italiene, 50% bulgare si care a fost nevoita sa paraseasca Uniunea Sovietica pentru a-si construi un viitor departe de casa.

Ghid turistic si pianista, a cantat in cele mai faimoase locatii din Japonia si a reusit sa cumpere numeroase proprietati in jurul marilor orase de aici. Apoi l-a intalnit pe Hiro, “omul cu care rezoneaza perfect si pe care il iubeste de 19 ani”, imi povesteste ea in timp ce imi prepara faimosul ceai japonez, Matcha.

Situat intr-o zona plina de verdeata si natura vie, la numai 20 de minute de aeroport, acest loc ma fascineaza prin peisajul de poveste: case tipic japoneze si natura! oh, mi-as dori sa puteti vedea acesti copacei de culori, forme si dimensiuni captivante. Plecand intr-o expeditie in imprejurimi, Hiro incearca sa imi explice cum aici sunt cele mai bune si scumpe alune, imi arata campurile de orez si ma invata cateva cuvinte de baza in japoneza.

Nu am fost nicicand pasionata de cultura japoneza, nici nu am visat sa ajung in Japonia, pur si simplu dorinta de a explora lumea, m-a adus aici. Pot sa spun ca toata experienta din Japonia mi-a depasit cu mult asteptarile. Pe langa ce se stie, infrastructura impecabila, punctualitatea, bunul simt si disciplina, ma impresioneaza enorm bunatatea lor.

Acum scriu din busul care ma duce spre Tokyo Station.

Doar ce am terminat o conversatie telefonica si soferul imi spune politicos si un pic rusinat ca nu e ok sa vorbesc la telefon pe durata calatoriei. Nu a tipat, nu s-a uitat urat la mine, nu m-a intrerupt. Asta inseamna educatie.

Educatie care incepe de la varsta de 1 an, din sanul familiei. Parintii se ocupa de copii, si cand zic ocupa nu inseamna ca le ofera tot ce vor si ii rasfata, ci le asigura strictul necesar si ii ghideaza astfel incat sa se descurce singuri.

In drumul spre templu, care e la cativa pasi de casa noastra, I. imi povesteste cum la 6 ani copiii curata toaletele la scoala unde invata. Momentul Aha! Asta explica multe, printre care si faptul ca inainte de a parasi avionul, pasagerii nostri japonezi impacheteaza patura, aranjeaza frumos locul unde au stat si lasa totul impecabil in urma lor.

Afland ca stau doar 5 zile in Japonia, cu zambetu-i radiant, H. imi povesteste despre Tokyo si principalele locuri turistice, in timp ce sotia sa imi ofera 3 harti si trasee cu sistemul de transport din Tokyo.

Cu un asemenea training, nu am cum sa dau gres. Sa nu uitam ca indicatiile vin din partea unui ghid turistic si a 2 suflete pure, oameni in adevaratul sens al cuvantului, plini de intentii bune si extrem de ospitalieri.

traditional japanese
Japanese fish

Mi se intareste convingerea ca nu trebuie sa vorbesti o anumita limba straina, pentru a comunica. Japonezii transmit prin gesturi, expresii faciale si candoarea de care dau dovada fie ca ceri o indicatie sau sushi.

Cer senin si soare in priviri,

Madalina

Tagged , , , , , , , , , ,