Shanghai – orașul contrastelor

Trafic pe șosele impecabile, zgârie-nori de poluare, mașini Tesla : Shanghai, orașul contrastelor.

Văd în jurul meu sute de oameni care poartă mască și nu e nici o metaforă, ci doar o mască pentru a putea respira.

Dacă ar fi să aleg o destinație de călătorie, cu siguranță Shanghai ar ocupa o poziție în top 100.

De ce nu 3? sau măcar top 10? În primul rând, pentru că aerul este extrem de nesănătos. Știți că în jurnalul meu va povestesc, printre altele, despre locurile în care merg și mă bucur de ocean, aer și soare?

Poți să-mi spui că probabil totul e Made in China, mai puțin asta. Aici, natura este un lux.

Lăsând la o parte preferințele personale, la nivel mondial, metropola internațională a Chinei se află pe locul 3 într-un clasament al orașelor cu cele mai înalte clădiri din lume.

Cam câte? puțin peste 400. România stă frumos pe locul 49, la acest capitol, dar cum îmi place mie să zic, Atitudinea dă Altitudinea 🙂

World

Shanghai este așadar orașul cu aproximativ 430 de zgârie-nori, dintr-un total de 1692 construiți pe teritoriul Chinei și cu un număr de locuitori care depășește totalitatea românilor de pretutindeni. Mi se face un pic dor de casă când scriu rândurile astea, recunosc.

Neavând foarte mult timp la dispoziție, am ales să vizitez a doua cea mai înaltă clădire din lume, Shanghai Tower.

În schimbul unei sume de 180 yuan (aproximativ 23 euro), cel mai rapid lift din lume (care atinge o viteză de 74km/h) te urcă la 561 de metri cât ai zice “auuu urechile!”

Știi senzația aceea de la decolarea și aterizarea avionului? well, aici e o un experiment și mai intens! În câteva secunde nu ai efectiv timp să caști, ori să cauți guma din geantă și să începi să mesteci, sau, pour les connaisseurs, să faci manevra Valsava, pentru a regla presiunea de la nivelul urechilor.

Top view

Vederea de la etajul 121 e una de ansamblu asupra orașului, atât cât îți permite cerul. Culoarea cerului in China nu am văzut-o nicicând albastră. Predomină un gri cenușiu, chiar și aici, în Shanghai, orașul cel mai mare din China, extrem de prosper și, categoric, un puternic centru global financiar.

Ce mi-a plăcut? M-am simțit safe, oamenii își văd de treabă, există o mare varietate de magazine, Shanghai fiind considerat o destinație bună pentru shopping, fashion și artă. Un mare minus este însă limba engleză pe care majoritatea nu o stăpânesc suficient de bine pentru a purta o conversație.

A trebuit să mă asigur că nu pierd cartea de vizită cu adresa și harta hotelului. Mă gândeam că, odată ce cobor din Shanghai Tower, dau o tură prin oraș și apoi iau un taxi spre casă. După 10 minute de făcut cu mâna, nu am reușit sa prind un taxi din trafic, așa că am mers la Four Seasons și i-am rugat pe ei să îmi cheme unul.

Pe drum am incercat să mai aflu una, alta de la șofer, dar paravanul dintre el și pasageri, la care adăugăm lipsa cunoștințelor mele de limbă chineză, mandarină sau cantoneză m-au făcut să mă concentrez pe fereastră.

Safe and no sound

Buuun, mai am câteva ore până la pick-up și dacă tot suntem în China, propun să încercăm masajul Tui Na!

Citisem mai demult că face parte din cele 5 ramuri ale medicinei tradiționale chineze și este descris printr-o tehnică aparte, așa că am vrut să-l testez personal. La bază se urmărește restabilirea unui flux armonios al forței vitale Qi prin corp, permițând astfel organismului să se vindece de la sine într-un mod natural. Se insistă cu precădere asupra locurilor dureroase, a punctelor de presopunctură, a meridianelor energetice, a mușchilor și articulațiilor, zic experții.

Omuleții m-au întâmpinat cu ceai verde și fructe uscate, încă de la sosire. Foarte business-oriented, am reușit să negociez 2 ore de masaj terapeutic pentru echivalentul a 70 euro, un preț decent având în vedere zona cosmopolită în care era localizat centrul de masaj.

Pot să spun că într-adevăr, experiența a fost în top 3 masaje pe care le-am încercat în cele 64 de țări vizitate, pe primul loc detașându-se relaxat cel din Thailanda, urmat de spiritualul Bali.

De ce am nominalizat Shanghai ca fiind un oraș al contrastelor? Asta reprezintă pentru mine, nu înseamnă ca asta și este. Amintesc cititorilor noi că aici e spațiul meu de creație, iar fiecare articol exprimă percepția mea asupra lumii: locuri, oameni, natură, cultură, cascade, valuri și nori.

Cer senin și aer fără poluare,

Mădălina

Tagged , , , , , , , , ,