Marele Zid Chinezesc – una dintre cele 7 Noi Minuni ale Lumii

This post is also available in: enEnglish (Engleză)

Considerat după volum cea mai mare construcție de pe glob, cu o lungime de 21.196,18 km, Marele Zid Chinezesc a fost construit cu scopul de apărare a graniței imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din Nordul Chinei.

Se presupune că, de-a lungul timpului, între două și trei milioane de chinezi au murit în timpul construcției Zidului.

Una dintre cele mai celebre legende care descrie misticul din jurul acestei construcții este cea a soției unui bărbat chinez decedat în timpul construcției Zidului. Venită să își viziteze soțul care lucra la Zid, Meng Jiangnu, a mers din turn în turn, de la un capăt la altul al Zidului, pentru a-l găsi. Ceilalți constructori nu au putut să îi spună adevărul și îi ziceau că soțul ei este “în următorul turn”, pentru ca în final, la ultimul turn, ea să afle adevărul. Meng Jiangnu a început să plângă atât de tare, încât lacrimile ei au creat o breșă în Zid. Astăzi, acolo se află un templu ridicat în cinstea ei.

Cum am “aterizat” aici?

Odată ajunsă în Beijing, capitala Republicii Populare Chineze, am luat un taxi de la hotelul unde eram cazată și în aproximativ 2 ore am fost acolo. În schimbul a 180 Yuan (aproximativ 23 euro) primești 3 bilete, unul pentru autobuzul care te duce până la gondolă, un altul pentru teleferic (capacitate de 4 persoane), și în fine, biletul care iți permite accesul la Zid. Poți la fel de bine opta să urci pe jos până la gondolă, iar în cazul acesta economisești ceva bănuți.

În ce să te îmbraci?

Comod, îmbrăcat sport, fii pregătit să urci cel mai lung Zid de pe Terra. Oricum, ca și european, tu vei fi un obiectiv turistic, în sine. Pe lângă turiștii internaționali care vizitează anual Zidul (peste 10 milioane de vizitatori pe an), foarte mulți turiști sunt din China, și sunt cei care te vor ruga să faci o poză cu ei. Eu am dat peste un grup cu care am povestit și chiar am făcut un video, iar ei mi-au dat steagul ăsta fain.

Mai e mult?

Poți să te plimbi cât dorești și să urci cât și cum îți permite condiția fizică. Recomandat e să ai apă la tine și ceva de mâncare, mai ales dacă vrei sa ajungi până la “capăt”. Te poți opri oriunde, iar pe lângă cafenelele și restaurantele de la bază, există vânzători ambulanți de la care iți poți lua ceva de băut sau niște snacks-uri. Am cumpărat ceva de la ei din respect pentru faptul că urca zilnic 3000 de trepte ca să vândă un pachet de biscuiți și o cafea.

De aici încolo, drumul e stricat și nu foarte safe să continui. Marele Zid Chinezesc este, pe anumite porțiuni, într-o stare avansată de degradare sau chiar a fost distrus, din cauza trecerii timpului sau chiar a turiștilor care au vrut sa ia și acasă (bucăți din Zid furate pentru a fi vândute sub formă de suvenir).

Suprafața pe care o poți parcurge rămâne la latitudinea ta, însă trebuie să știi că Zidul se întinde pe o distanță de 6.400 km. Porțiunea aceasta a fost refăcuta în timpul dinastiei Ming (1368-1644), dinastie ce a fixat și capitala statului la Beijing (forma în care s-a păstrat până astăzi). El începe din Est, de la trecătoarea Shanhaiguan, și continuă până în zona de Vest a țării, în zona de lacuri denumită Lop Nur.

Dacă ți se pare greu să urci, ia aminte că aici are loc Maratonul Great Wall. Imaginează-ți această formă de maraton care are loc de-a lungul sau chiar în interiorul zidului și prezintă un grad de dificultate sporit, deoarece implică urcarea și coborârea a aproximativ 3.700 de trepte de către participanți.

Gratis?

La coborâre o să zărești un office dedicat turiștilor curajoși, pe care îl poți repera după semnul “Free Certificate here”. Bineînțeles, aici vei primi un certificat cu numele tău, care atestă faptul că ai urcat Marele Zid Chinezesc. Intră și ia-l, e gratuit și va fi al tău, pe viață. Până la urmă, e meritul tău 🙂

Cer senin și soare în priviri,

Mădălina

 

Tagged , , , , , , ,