Islanda – un vis devenit realitate

This post is also available in: enEnglish (Engleză)

Stiati ca in Islanda, fiecare al zecelea om e scriitor? Un vis devenit realitate pentru mine, sa ajung in țara cu cei mai mulți scriitori, dar si cele mai multe opere publicate.

Nu e de mirare ca rata alfabetizarii este de 100%, iar toata lumea vorbeste limba engleza, aceasta fiind obligatorie de la varsta de 11 ani.

Dincolo de calitatile “intelectuale”, tara de gheata ofera cele mai spectaculoase peisaje: fie ca vorbim despre cei 200 de vulcani (cei mai multi de pe planeta, majoritatea fiind vulcani activi), multitudinea de cascade impresionante sau unicele izvoare geotermale, Islanda imprastie frumusete in stanga si-n dreapta.

The famous icelandic cloud
Golden Cloud

Am optat pentru o masina inchiriata pentru ca iti ofera independenta necesara, opresti cand vrei si unde vrei. La un pret de 80 euro pe zi, Suzuki 4×4 si-a facut treaba de minune, chiar si pe drumurile cele mai delicate din serile in care am decis sa ne urmam instinctul si sa campam sub cerul liber. Harti fizice, gps si wi-fi la bord, cam imposibil sa te ratacesti.

iceland waterfall
Waterfall

Islanda e o tara micuta, cu o populatie comparativa cu cea a Clujului si o suprafata relativ usor de parcurs. 7 zile au fost suficiente pentru tot ce ne-am propus sa vedem, chiar mai mult decat ce era planificat! La fiecare obiectiv incercuit de pe harta, se adauga un altul, precum o cascada neplanuita sau un gheizer care isi facea de cap.

Foarte, foarte safe – tara cea mai pacifista din lume-, dispune de o infrastructura impecabila, aplicatii care sa te ajute la drum si multe popasuri unde-i poti admira frumusetea. Aerul este unul extraordinar, apa e cea mai buna APA pe care am baut-o vreodata, iar soarele e absolut fericit sa straluceasca in fiecare zi. E o binecuvantare, un loc de poveste, care trebuie vazut si trait.

Prima si ultima noapte am stat la o familie care cumparase casa acum cativa ani de la un arhitect- proprietarul initial. Era vorba despre un proiect inedit, o anexa dintr-un fost grajd reconditionat si transformat intr-o casa traditionala, cu specific Bed & Breakfast. L-am reperat pe airbnb, pentru ca asa cum v-am zis, imi aleg cu grija locurile in care poposesc. De o calmitate fenomenala, familia islandeza a fost impresionata sa auda povesti despre tara natala, Romania si despre calatoriile pe care le facusem pana acum.

Au fost ghidul cel dintai, am schitat impreuna harti cu traseul planificat pe zile si nopti, iar pe langa informatiile pretioase pe care ni le-au oferit, fericirea si entuziasmul cu care ne povesteau cele mai mici detalii, mi-au intarit ideea ca oamenii acestia chiar stiu sa promoveze turismul. De aceea am si hotarat sa revenim la ei, pentru a le povesti cum a fost si a ne lua ramas bun inainte de a pleca spre aeroport.

Odihniti, am pornit la drum dis de dimineata, din Keflavik, spre Nord. Am mers in sens orar, si Incercand sa fentam vremea instabila si sa urmarim soarele, traseul nostru a devenit unul improvizat. Cu toate astea, am reusit sa ne tinem de plan mainly si am vazut cascadele impresionante, vulcanii, gheizerele, Parcuri Nationale, Diamond Beach, Ice Lagoon, si multe altele. Cel mai mult mi-au placut chestiile peste care am dat random, si care nu erau pe harta, dar incercam sa le reperam ulterior.

Blue Lagoon s-a dovedit a fi prea mainstream asa ca am ales sa mergem la Myvatn Nature Baths, varianta mult mai misto si mai necomerciala, lipsita de public si taxe exagerate.

Si? Ai vazut luminile? ma intrebau ai mei in fiecare dimineata 🙂 Da, am vazut intr-o noapte si luminile Nordice mult dorite, si da! E un feeling extraordinar. Astepti natura sa se arate, trebuie doar sa privesti cerul si sa fii in locul potrivit, la momentul potrivit 🙂

Personal, Islanda reprezinta un atlas geografic, orice pagina deschizi e plina de optiuni si resurse, indiferent de anotimp sau de timp.

Recomand oricui sa dedice macar 7 zile din viata sa pentru a trai o experienta cu adevarat fascinanta.

Tagged , , , , , , , , ,